ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συμβουλές για να αντιμετωπίστε έναν εγκλωβισμό σε ανελκυστήρα

Οι βασικότεροι λόγοι που επηρεάζουν την ορθή λειτουργία ενός ανελκυστήρα και ευθύνονται για τυχών εγκλωβισμό είναι η κακή συντήρηση ή η διακοπή ρεύματος.

Εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών συγκυριών, οι διαχειριστές ή ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών δεν φροντίζουν να κάνουν την απαραίτητη τακτική συντήρηση του ανελκυστήρα με αποτέλεσμα οι πιθανότητες εγκλωβισμού μέσα σε αυτό να αυξάνονται.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι για τους ήδη εγκατεστημένους ανελκυστήρες, η συντήρηση του είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται από τον νόμο.

Η συντήρηση του ανελκυστήρα περιλαμβάνει τον έλεγχο των ηλεκτρικών και μηχανικών διατάξεων ασφαλείας καθώς επίσης και όλων των υπόλοιπων εξαρτημάτων του για την εξακρίβωση και εξασφάλιση της ορθής και ασφαλής λειτουργίας του.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο ανελκυστήρας σταματήσει ανάμεσα σε κάποιο όροφο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως μπορείτε να βοηθήσετε αρχικά τον εαυτό σας αλλά και τους άλλους που χρειάζονται βοήθεια, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε ενδεχόμενο εγκλωβισμό.
Το συναίσθημα της κλειστοφοβίας που μπορεί να δημιουργηθεί, ίσως σας κάνει να πανικοβληθείτε με αποτέλεσμα να επηρεάσει την κρίση σας. Είναι φρόνιμο, λοιπόν να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και δοκιμάστε να πατήσετε το κουμπί για άλλο όροφο από εκείνο που είχατε αρχικά επιλέξει.

Αν το ασανσέρ δεν έρθει σε λειτουργία τότε καλέστε βοήθεια πιέζοντας τον κώδωνα κινδύνου και κάντε θόρυβο χτυπώντας τη μεταλλική πόρτα φωνάζοντας σε βοήθεια.

Σε περίπτωση που δε σας ακούσει κανείς χρησιμοποιήστε είτε τη συσκευή αμφίδρομης επικοινωνίας είτε το κινητό σας τηλέφωνο και επικοινωνήστε με την πυροσβεστική.

Προσοχή!!! Σε καμία περίπτωση να μην επιχειρήσετε να βγείτε μόνοι σας.

Όσο περιμένετε να κάνετε θετικές σκέψεις, τραγουδήστε αν χρειαστεί… Να κάνετε ότι εσείς κρίνετε πως θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε ήρεμοι.

 

Συμβουλές για τους επιβάτες ανελκυστήρων

  Σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιήστε πάντα τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.

  Είναι απαραίτητο οι γονείς να συνοδεύουν πάντα τα παιδιά και να μην τους επιτρέπουν να παίζουν είτε μέσα στον ανελκυστήρα είτε γύρω από αυτό.

  Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς οι επιβάτες πρέπει να στέκονται μακριά από τις πόρτες του ανελκυστήρα.

  Οι επιβάτες που συνοδεύουν παιδιά θα πρέπει να τα κρατούν από το χέρι και τα κατοικίδια θα πρέπει να είναι δεμένα με λουρί, ώστε να μένουν κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

  Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο με τον ανελκυστήρα, όπως π.χ. θορύβους, οσμές ή δυσλειτουργίες του συστήματος φωτισμού, επικοινωνήστε άμεσα με το συνεργείο συντήρησης

  Σε περίπτωση εγκλωβισμού κάποιου στον ανελκυστήρα, μην πανικοβληθείτε, να θυμάστε ότι οι θάλαμοι του ασανσέρ αερίζονται επαρκώς και έχουν άφθονο οξυγόνο.

 

Πόσο ασφαλή είναι τα παλιά ασανσέρ;

Είναι πρωταρχικής σημασίας σε έναν ανελκυστήρα η ασφάλεια της μετακίνησης των επιβατών.

Τα ασανσέρ παλαιού τύπου έχουν περισσότερο κίνδυνο να έχουν βλάβες και απορρυθμίσεις καθώς πολλά εξαρτήματα έχουν υποστεί φθορές λόγω της μεγάλης χρήσης τους μέσα στα χρόνια.

Ανεξάρτητα αν είναι καινούργιος ή παλιός ο ανελκυστήρας μπορεί να μην είναι ασφαλής αν δεν πραγματοποιείται σωστά η μηνιαία τακτική συντήρηση ή κάποιο εξάρτημά του που παρουσιάζει φθορά δεν αντικατασταθεί ή επισκευαστεί έγκαιρα.

Επίσης οι παλαιού τύπου ανελκυστήρες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 95/16/ΕΚ πρέπει να αναβαθμίζονται προκειμένου να λειτουργούν ομαλά και με ασφάλεια.


[contact-form-7 id="10" title="Φόρμα επικοινωνίας 1"]